"Bij Icare is er nog zoveel wat ik kan gaan doen als ik straks verpleegkundige ben bijv. een palliatief verpleegkundige of wondverpleegkundige worden.”

Wietske van Gent – verzorgende IG in Team Dieze te Zwolle

“Ik ben verzorgende IG in Team Dieze te Zwolle. Toen ik een studiekeuze moest gaan maken, heb ik uiteindelijk gekozen voor de opleiding verzorgende IG. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt van gehad. Mijn laatste stage was bij Icare. Ik vond het zo leuk om in de wijk te werken, dat ik toen heb besloten om te gaan werken bij Icare. Het werken in de wijk is erg leuk, omdat het heerlijk op jezelf is, maar toch heb je ook veel contact met je collega’s via de telefoon. 

Binnen Icare kun je jezelf verder blijven ontwikkelen. Toen ik ben gaan werken bij Icare, heb ik ervoor gekozen om binnen Icare de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Bij Icare is er nog zoveel wat ik kan gaan doen als ik straks verpleegkundige ben. Je kunt bijvoorbeeld palliatief verpleegkundige, wondverpleegkundige of verpleegkundige voor passende zorg worden. Er zijn binnen Icare erg veel vakgebieden waar je je in kan specialiseren.

Het meest leuke aan mijn werk vind ik dat je bij de mensen thuis komt en dat je ze zo zelfstandig mogelijk probeert te houden met alle hulpmiddelen en kennis. Je komt echt niet alleen voor de zorg. 
Er was laatst iemand in de zorg die zelf niet meer de huishouding kon doen, zij had geen flauw idee hoe je huishoudelijke hulp kan aanvragen. Hier help je de mensen ook bij. Het kan ook zijn dat er iemand slecht eet, dan kan je bijvoorbeeld regelen dat diegene maaltijdvoorziening krijgt. Het adviseren van mensen vind ik heel leuk om te doen.

Om dit werk uit te kunnen voeren, moet je beschikken over bepaalde eigenschappen. Het is belangrijk dat je heel erg zelfstandig bent en een verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Daarnaast is het van belang dat je geduldig bent en een open blik hebt. Je weet namelijk niet wat er bij iedereen achter de voordeur afspeelt, dit is allemaal erg verschillend. Elke situatie heeft een andere aanpak nodig is. 

In de wijk waarin ik werk is de werkloosheid heel hoog. Ik heb veel cliënten die met een verslaving te maken hebben. Sommige cliënten hebben een drugs- of alcoholverslaving, maar er zijn ook andere cliënten die dakloos zijn geweest. Het kan best een uitdaging zijn om deze doelgroep passende zorg te bieden. Sommige mensen hebben slechte leefomstandigheden en wanneer ze dan uiteindelijk toch openstaan voor huishoudelijke hulp of voor zorg, vind ik dat erg tof.

Een werkdag is voor mij geslaagd als ik alle zorg heb kunnen bieden wat ik moest doen en nog een klein beetje extra. Ik haal erg veel voldoening uit mijn werk. Het geeft me voldoening wanneer mensen weer blij zijn dat je komt en dat je een lach op het gezicht van de mensen tovert. Soms vragen ze of ik morgen ook weer kom, dit geeft dan toch aan dat ze blij zijn dat je er bent.”

terug naar Home