Het is een mooi vak waarin een groot beroep wordt gedaan op je vermogen flexibel en creatief te zijn

Mariska Reurink (36) – Verpleegkundig Specialist Palliatieve Zorg Zuidoost Drenthe

“Na de HBO-V heb ik als verpleegkundige in diverse functies gewerkt (intensive care, infectieziekten, reizigersverpleegkundige). Eigenlijk ben ik per toeval de wijkverpleging ingerold. Toen mijn laatste contract afliep zag ik de vacature voor psychogeriatrisch wijkverpleegkundige/ casemanager dementie bij Icare. Ik was nieuwsgierig naar de organisatie van zorg in de thuissituatie. Daarnaast vond ik het interessant om te leren over dementie in al zijn hoedanigheid. Het werken in de thuiszorg heeft een “stoffig imago” van vooral billen wassen en kousen aantrekken. Onterecht. Op mijn eerste werkdag leerde ik al dat het een mooi vak is waarin een groot beroep wordt gedaan op je vermogen flexibel en creatief te zijn in een professionele setting. Het contact met cliënten is anders dan in een ziekenhuis/instelling. In de thuissituatie ben je als zorgverlener te gast bij de cliënt in zijn/haar eigen leefsituatie. Het zien van cliënten in de thuissituatie maakt het goed mogelijk om met een brede blik te kunnen kijken wat er nodig is opdat cliënten en hun mantelzorgers veilig, verantwoord en zo zelfstandig als mogelijk thuis kunnen verblijven.

 

Ik heb met veel plezier als psychogeriatrisch wijkverpleegkundige/casemanager dementie gewerkt. Door scholingen en tijdens palliatieve zorgsituaties maakte ik echter kennis met het vakgebied van de verpleegkundig specialist palliatieve zorg. Als verpleegkundig specialist bekijk je de cliënt zowel door een verpleegkundige als een medische bril en vervul je een brugfunctie tussen het medisch en verpleegkundig domein in een specifiek vakgebied. Omdat ik mij graag verder wilde ontwikkelen heb ik gesolliciteerd naar een opleidingsplaats. Inmiddels heb ik de opleiding afgerond. Als verpleegkundig specialist palliatieve zorg verricht ik consulten, geef ik advies en zorg aan palliatieve cliënten en hun naasten. Hierbij werk ik samen met huisartsen, specialisten en alle andere mogelijk betrokken zorgverleners. Tevens is het mijn opdracht om palliatieve verpleegkundige zorg, opleiding en onderzoek binnen Icare thuiszorg te bevorderen en bij te dragen aan de kwaliteitsontwikkeling van palliatieve zorg in de volle breedte. Daarnaast geef ik presentaties en scholing op het vakgebied.

 

Ik ervaar het verlenen van palliatieve zorg als uitdagend, inspirerend en zinvol. Vaak wordt mij gevraagd of ik het niet zwaar vind. De confrontaties met de eindigheid van het leven en met de dood maken het inderdaad soms ook zwaar. Taak is om met alle betrokken zorgverleners samen te proberen deze fase te verzachten door deskundige zorg en steun te bieden aan patiënten, naasten, maar ook aan de zorgverleners eromheen.

 

Ik werk nu 7 jaar bij Icare en vind Icare een fijne werkgever. Ik voel me als werknemer gehoord. Icare stimuleert je om je te ontwikkelen. Er zijn veel werkgroepen waaraan je kunt deelnemen en je wordt uitgedaagd om kritisch te blijven. Icare is proactief en progressief in het verbeteren van de zorg en dat vind ik belangrijk!”

terug naar Home