"Mensen denken vaak bij Icare aan ouderenzorg, maar er is nog zo veel meer"

Henrike Bulthuis, verpleegkundige in de kindzorg

Ik ben verpleegkundige in de kindzorg binnen Icare. De kinderen waarmee wij werken, zijn vooral jonge kinderen die geboren zijn in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Wij zorgen voor kinderen met een canule. Wanneer kinderen een canule hebben, hebben zij 24 uur per dag zorg nodig. Wij ontlasten de ouders heel erg. ‘s Nachts zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de ouders lekker kunnen slapen, zodat zij de volgende dag naar hun werk kunnen gaan. Sommige kinderen hebben ‘s nachts ook wisselliggingen nodig, omdat ze niet zelfstandig kunnen draaien in bed. De kinderen liggen thuis in een soort van kleine intensive care met beademingsapparatuur, een saturatiemeter en vaak is er ook een voedingspomp. 

Ik vind de diversiteit in de kindzorg heel erg leuk, elke dag is anders. We gaan met kinderen mee naar school en soms hebben kinderen een verjaardagsfeestje waar we mee moeten helpen. Aan de andere kant is het wel een hele solistische baan, aangezien je eigenlijk altijd alleen bent. Soms zit je acht uur lang alleen bij een kind. Je moet dus ook heel vaak zelfstandig beslissingen nemen. Dit kan af en toe wel even schakelen zijn, wat best intensief is. Belangrijk binnen de kindzorg is dat er gekeken wordt naar wat de kinderen wel kunnen in plaats van wat de kinderen niet kunnen.

Wat de meeste voldoening geeft in mijn werk is dat ik aan het einde van de dag zowel de kinderen als de ouders blij heb kunnen maken. Daarnaast is het fijn als een kind thuis komt en een leuke dag heeft gehad of dat je de kinderen ’s ochtends hebt kunnen helpen met wassen en aankleden. Mijn dag kan helemaal goed zijn als ik een lachje krijg van een kind die normaal niet zoveel reactie geeft. Het zijn eigenlijk hele simpele dingen waar ik al blij van kan worden en wat mij voldoening geeft in mijn werk.

Ik realiseer me dat je als zorgverlener heel erg in het privéleven bent van een gezin. Soms denk ik wel eens hoe het voor mij zou voelen als ik de moeder zou zijn. Hoe zou ik graag willen dat iemand in mijn huis is? Dit vind ik best lastig en daar loop ik ook wel eens tegenaan. Als zorgverlener moet je zowel met de cliënt kunnen omgaan, maar ook met de ouders, de broertjes en de zusjes. Dit maakt het soms wel is moeilijk. 

In de kindzorg moet je over bepaalde eigenschappen beschikken wil je het werk uit kunnen voeren, kindzorg is namelijk een andere tak van sport. Je moet feeling hebben voor eigenlijk alles. De zorg staat natuurlijk op nummer één, maar daarnaast zijn er zoveel andere dingen als begeleider van kinderen. Je moet het bijvoorbeeld leuk vinden om een spelletje te doen of om een keer gek te doen. Wanneer een jongetje op zijn driewieler op het schoolplein gaat fietsen dan weet je eigenlijk op het moment dat hij gaat fietsen dat hij last van slijm krijgt. Je rent dan met je uitzuigkoffertje er achteraan, je zuigt het uit en het kind gaat weer verder spelen. Zulke dingen vind ik super leuk, maar dat moet je wel kunnen. 

Ik ben Icare ingerold. Voorheen werkte ik voor UMCG Thuis, toen Icare dit een jaar of vier geleden overnam en startte met kindzorg ben ik meegegaan. Dit was wel even wennen voor ons allemaal, omdat we in een hele andere organisatie kwamen. Icare is een organisatie die zowel ouderen als kinderen zorg kan leveren. Het is hierbij belangrijk dat de zorg die je levert, gegarandeerd kan worden. Als ouders van een kind moeten werken overdag en er is een collega ziek, dan moet de zorg wel door een andere collega overgenomen worden. Als de zorg niet overgenomen wordt, kunnen de ouders niet naar het werk. Dit is best wel een impact, wat je moet weten als je binnen de kindzorg gaat werken. Binnen de kindzorg moet je flexibel kunnen zijn en elkaar daarin kunnen helpen. 

Voor mij is een werkdag geslaagd als ik met een brede glimlach naar huis kan gaan en dat ik ontzettend heb gelachen. Of dat ik die kinderen blij heb gemaakt en dat ze vragen: “Ga je nu alweer naar huis?” Ik ben dan al acht uur bij iemand en dan vinden ze het jammer dat je naar huis gaat, dat is ontzettend leuk om te horen. Daarnaast is voor mij een werkdag geslaagd als de ouders zien dat hun kind een leuke dag heeft gehad en dat er goed voor hem of haar gezorgd is. 

Aangezien kinderen nog in de groei zijn, zie je dat er uiteindelijk ook kinderen zijn waar we de zorg kunnen afsluiten. Hoe mooi is dat je daar uiteindelijk naartoe kan werken met de ouders, zodat wij niet meer nodig zijn. Dit vind ik heel erg mooi. Ik vind het erg belangrijk dat kindzorg meer zichtbaar wordt binnen Icare. Mensen denken vaak bij Icare aan ouderenzorg, maar er is nog zo veel meer.”

terug naar Home