"Ik weet nooit wat er ‘s nachts op mijn pad komt. Ik hou van spanning, sensatie en af en toe een adrenalinekick."

Carla Schraa – verpleegkundige bij de acute regionale nachtdienst

“Ik ben verpleegkundige bij de acute regionale nachtdienst. Daarnaast val ik af en toe in bij een hospice in Zwolle en Meppel. Ik werk nu al vijftien jaar in de nachtdienst, hiermee ben ik begonnen toen Icare is gestart met het draaien van nachtdiensten. In totaal ben ik 26 jaar werkzaam bij Icare. Icare is een leuke organisatie om voor te werken. Er is nog nooit een dag geweest dat ik met tegenzin naar het werk ben gegaan. Ik doe mijn werk met een behoorlijke dosis humor. Je krijgt vaak meer voor elkaar bij een cliënt als je er een beetje humor erin gooit. 

Het werk geeft veel voldoening, omdat je altijd nog iets kunt betekenen voor iemand. Het leuke aan mijn werk vind ik het contact met de mensen en dat ik wat voor de mensen kan betekenen, ook al is het alleen maar een hand vasthouden. Op deze manier weten mensen dat je er voor ze bent. Bovendien vind ik de diversiteit die het werk met zich meebrengt erg leuk. Ik weet nooit wat er ‘s nachts op mijn pad komt. Ik ben niet iemand voor een 9 tot 5 baan. Ik hou van spanning, sensatie en af en toe een adrenalinekick. Het geeft me voldoening als er ergens een kwetsbare of moeilijke situatie voorgedaan heeft en dat ik wegga met het gevoel dat ik het goed gedaan heb en hulp heb kunnen bieden. Soms lukt dit ook niet, maar dan moet je het ook voor jezelf kunnen relativeren dat je toch je best gedaan hebt. Het geeft me ook voldoening als de familie me dankbaar is. 

Een werkdag is voor mij altijd geslaagd. Ik ga altijd met een voldaan gevoel naar huis. Soms heb ik ook wel eens het gevoel dat bepaalde dingen anders hadden gekund, maar als ik de situatie later met collega’s bespreek, weet ik wel dat het toch goed is geweest. 

Het werken in de nacht is heel anders dan overdag. In de nacht werk je met een ander team en je bent veel meer op elkaar aangewezen. Het is een heel hecht team. Ik weet dat ik op mijn collega’s kan vertrouwen. Daarnaast ben je ’s nachts ook veel alerter. In de nacht werken er in totaal twee collega’s, maar je bent wel alleen op pad. Als er wat aan de hand is, weet je heel snel te schakelen met je collega. Binnen de nachtzorg is er sinds kort een alarmknop, deze knop kun je gebruiken bij onveilige situaties. Wanneer je op deze knop drukt, sta je direct in verbinding met de meldkamer van de politie. Op deze manier kan de meldkamer horen wat er gezegd wordt en weten ze gelijk waar je bent. Dit is ook het mooie van Icare, het is goed geregeld en er is goed over nagedacht. Icare is zeer meedenkend en je kunt altijd bij iemand terecht als er iets is. 

Om dit werk uit te kunnen voeren moet je de rust kunnen bewaren en niet bang zijn. Je moet je vrouwtje kunnen staan en een situatie niet uit de weggaan. Icare is een organisatie waar ik al heel lang voor werk en waar ik mijn draai heb gevonden. Icare is een goede werkgever qua faciliteiten en je kunt jezelf verder ontwikkelen door opleidingen of cursussen te volgen. Tijdens het werken bij Icare heb ik de opleiding stervensbegeleiding gevolgd, hierdoor heb ik veel geleerd en mijzelf verder kunnen specialiseren.”

terug naar Home